Studii în străinătate

În anul 2018, satele proiectului Semiluna de Bronz (Cărbuna și Vîșcăuți) au întâmpinat studenți din Statele Unite care au petrecut două săptămâni în mediul rural ca stagiu de practică alături de localnici. Studenții au avut parte de diverse experiențe practice în abordarea problemelor de mediu, de sănătate și a celor economice, experiențe ce au pus bazele modelului interdisciplinar de activitate în zona rurală, care a fost extins în anul următor, când numărul studenților și a cadrelor didactice americane a ajuns la 32. Pe lângă participanții locali, proiectul a implicat și studenți din universități din Republica Moldova.

Această experiență de imersiune culturală a expus studenții și profesorii din domenii precum expertiza socială, asistența medicală și științe ale mediului la bogatele tradiții rurală din Moldova, a oferit oportunități de a colabora cu populația locală în activități de antreprenoriat social și a contribuit la nevoile de mediu, sănătate și economice a comunităților rurale. Studenții au participat, de asemenea, la săpături arheologice în zona unde sunt prezente urmele unei magnifice culturi neolitice care a existat în aceste țări în urmă cu șapte milenii.

Modelul a fost extins în continuare prin sinteza programelor universitare din Statele Unite în Moldova în cadrul Programului Interdisciplinar de Educație Continuă Internațională care va primi profesioniști din domeniul protecției sociale din Europa și Statele Unite. Acest program unic a fost conceput ca o platformă pentru polenizarea culturală și educațională care ar îmbogăți participanții străini cu noi perspective profesionale, culturale și epistemologice.